Home News Forum Kijk/Luister Sample Sets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

Muziek/kunst en commercie

Toon actieve onderwerpen


Beheerder

Berichten: 623

Geregistreerd: 01 feb 2011 19:33

Bericht 10 feb 2012 23:03

Muziek/kunst en commercie

Velen hebben moeite met een combinatie van kunst/muziek en commercie. Dit komt voor bij zowel aanbieders (kunstenaars/muzikanten) als bij ontvangers.
Veel kunstenaars/muzikanten vinden commercie 'vies' (bijvoorbeeld in RD Bach spelen op bachs galerij (http://www.refdag.nl/muziek/bach_spelen ... t_1_620415 ): "Belder houdt zich echter niet bezig met de vraag of er een markt voor het concept is. Dat is de dood in de pot. Bijna alles is immers al een keer gedaan. We zijn musici, willen muziek maken en vinden dat we iets te zeggen hebben.").
Maar ook veel 'ontvangers' zijn om tegengestelde redenen tegen: Ze zijn niet bereid om te betalen, op internet moet alles 'vrij' (te downloaden) zijn.

Zelf bewandel ik een middenweg:

    Er is niets mis mee als muzikanten en kunstenaars hun activiteiten commercialiseren. Dit is gewoon legaal, ze leven zonder subsidie, ze betalen belasting, ze 'dienen' hun klanten.
    Mijn buurman Artworx ( http://www.artworx.nl/ ) is een goed voorbeeld: Hij combineert 2 dagen docentschap met 'vrije kunst' en 'kunst in opdracht'.
    Volledige 'marktwerking in de kunst' is niet mogelijk: Er zijn zeer veel amateur hobbyisten, die hun 'kunsten' gratis (of voor weinig) aanbieden op internet, zoals bijvoorbeeld: PCorgan.com. ;-) De kwaliteit is aantoonbaar minder, maar de meeste mensen storen zich daar niet aan en hebben liever gratis kunst/muziek van mindere kwaliteit dan kwaliteitskunst waarvoor betaald moet worden. Er zijn dan ook mensen die het amateurs kwalijk nemen dat ze cd's maken of muziek publiceren, dit 'verziekt' namelijk de markt voor professionele producties. Ik snap dat wel, maar je kunt het toch niet tegenhouden.
    Om kwaliteit te behouden blijft er subsidie/sponsoring (bijvoorbeeld aan muziekscholen) nodig.
    Ik pleit ook voor een numerus fixus voor studies op Kunstacademie en Conservatorium. Hierdoor komen er minder professionele kunstenaars/muzikanten 'op de markt', zodat degenen die afstuderen meer kans op een succesvol bestaan hebben.
    Ik heb weinig begrip voor de 'internet piraten' die vinden dat het een RECHT is om muziek/films e.d. via internet gratis te downloaden.
Avatar gebruiker

Berichten: 712

Geregistreerd: 08 feb 2011 01:11

Woonplaats: Dordrecht

Bericht 11 feb 2012 01:32

Re: Muziek/kunst en commercie

Er zijn dan ook mensen die het amateurs kwalijk nemen dat ze cd's maken of muziek publiceren, dit 'verziekt' namelijk de markt voor professionele producties. Ik snap dat wel, maar je kunt het toch niet tegenhouden.

Is een lastige discussie.....en ik ga me dan ook geen mening aanmeten als amateur, die net weer begonnen is na 15 jaar niet gespeeld te hebben....een beginnend amateur dus....
Ik kan alleen naar aanleiding van bovenstaande quote van Gert mijn eigen situatie weergeven....
Ik ben inderdaad amateur.....misschien van gemiddeld niveau....en plaats inderdaad zelfgespeelde muziek op YouTube (daar is Yt toch voor?) een plaats zelfgeschreven muziek op de Klavarorganistensite.....gratis.

Ik denk dat dit de enige mannier is om anderen (hoop ik) van mijn muziek te laten genieten....want bij uitgevers etc kom ik als amateur met muziek "onder proffessioneel niveau" niet aan de bak.
Maar niet alleen omdat wellicht mijn muziek "niet van voldoende muzikaal niveau is" maar ook omdat ik als amateur geen naam en faam heb als organist....en die naam en faam moet je toch - naast kwaliteit - een beetje hebben "om te verkopen".
En och...die enkele honderden downloads.....zou dat financieel voor profs nu echt het verschil maken?

Doe ik hier goed aan......muzikaal moreel gezien....? Verziek ik hiermee de markt...? Een ander mag het zeggen.
Ron.

Berichten: 76

Geregistreerd: 25 maart 2011 00:10

Woonplaats: Rotterdam

Bericht 11 feb 2012 02:34

Re: Muziek/kunst en commercie

Gert schreef:
    Ik pleit ook voor een numerus fixus voor studies op Kunstacademie en Conservatorium. Hierdoor komen er minder professionele kunstenaars/muzikanten 'op de markt', zodat degenen die afstuderen meer kans op een succesvol bestaan hebben.


Uiteindelijk, na de studie, blijkt toch wel wie overeind blijven met hun ideeën en uitvoeringen.

Waarom zou je de mensen die muziek willen studeren willen beperken, dan kan je dat toch met elk vakgebied willen?

Ik zou nooit een situatie willen creëren waarin mensen die willen studeren niet kunnen studeren in de richting die zij willen.

Ik denk in de huidige situatie waarin toch weinig aanloop is op het gebied van studenten die orgel als specialisatie willen je niet moet denken aan een numerus fixus.

Berichten: 547

Geregistreerd: 17 jan 2012 21:06

Woonplaats: Veenendaal

Bericht 11 feb 2012 11:23

Re: Muziek/kunst en commercie

Gert schreef:Ik heb weinig begrip voor de 'internet piraten' die vinden dat het een RECHT is om muziek/films e.d. via internet gratis te downloaden.


Ik ben hier helemaal mee eens, maar ik moet eerlijkheids halve ook vermelden dat deze houding door diverse instanties gevoed wordt, door bijvoorbeeld een heffing op CD's en DVD te zetten voor vergoeding gederfde inkomsten door kopiëren.
Dit geeft diverse mensen (niet alleen doorgewinterde downloaders, maar ook nette mensen waar je het niet van verwacht)
Aanleiding om te zeggen dat illegaal downloaden en branden van bestanden (dus ook Muziek) legaal is omdat je er toch al voor betaald.

Ik wil hier ook in het verlengde vermelden dat de praktijk van sommige Hauptwerkers om de BTW te omzeilen (door software te bestellen en het pakket te weigeren maar wel te downloaden van de site) ook niet legaal is.

De buurman van Gert heeft denk ik wel een goede zet gedaan. Zo houdt hij plezier in zijn spelen maar er wordt ook geld verdiend.
Avatar gebruiker

Berichten: 1322

Geregistreerd: 21 nov 2011 12:00

Woonplaats: Ermelo

Bericht 11 feb 2012 20:37

Re: Muziek/kunst en commercie

Ik geloof er helemaal nix van! Dwz dat velen het beroep van musicus / kunstenaar een probleem zouden vinden!

Waar wordt dit op gestoeld?? Werd Leonardo da Vinci dan niet betaald voor zijn werk?? En Bach was toch als uitvoerend zowel als scheppend kunstenaar ook gewoon in loondienst???

Wie heeft hier dan moeite mee?? Laat hij/zij zich melden, of wellicht kan Gert een tipje van de sluier oplichten??

Iets heel anders is, dat werkelijk grote en gedreven kunstenaars ook bereid zijn om aards gewin op de tweede plaats te zetten voor hun kunst, en dus vaak, zeker in een priode van hun leven, met het maken van hun kunst geen of te weinig inkomsten konden genereren.

HG ( en een goede zondag gewenst),

Geert

Beheerder

Berichten: 623

Geregistreerd: 01 feb 2011 19:33

Bericht 11 feb 2012 20:46

Re: Muziek/kunst en commercie

Ik geloof er helemaal nix van! Dwz dat velen het beroep van musicus / kunstenaar een probleem zouden vinden!

Dag Geert,
Ik begrijp je reactie niet, of je hebt mij helemaal verkeerd begrepen, of het slaat op een andere reactie?

Mijn stukje werd geinspireerd door twee tegengestelde dingen:
1. de opmerking "Belder houdt zich echter niet bezig met de vraag of er een markt voor het concept is. Dat is de dood in de pot. Bijna alles is immers al een keer gedaan. We zijn musici, willen muziek maken en vinden dat we iets te zeggen hebben."
2. het commercieel bezig zijn van Jan Mulder
Avatar gebruiker

Berichten: 1322

Geregistreerd: 21 nov 2011 12:00

Woonplaats: Ermelo

Bericht 11 feb 2012 21:33

Re: Muziek/kunst en commercie

OK, Gert, bedankt voor deze toelichting. Ik heb kennelijk dat niet gelezen; het kwam mij voor dat jouw post zo vanuit het niets tot ons kwam.......Sorry, en ik ga het nog eens bestuderen.

Excuses voor de ruis die ik genereerde!!

HG

Geert

Beheerder

Berichten: 623

Geregistreerd: 01 feb 2011 19:33

Bericht 11 feb 2012 21:55

Re: Muziek/kunst en commercie

vanuit het niets tot ons kwam
dat is ook wel een beetje zo hoor :)

Soms vind ik het gewoon leuk om mijn mening te geven.
Kunstenaars/musici hebben het vaak niet makkelijk om volledig in hun vakgebied bezig te zijn. Zeker nu met internet ook vele amateur kunst/muziek tot ons komt.

Van de opmerking "Belder houdt zich echter niet bezig met de vraag of er een markt voor het concept is" keek ik niet gek op, ik geloof ook dat het een beetje waar is. Maar het komt op mij wel 'stoer' en 'onverschillig' over.
Avatar gebruiker

Berichten: 1252

Geregistreerd: 07 maart 2011 18:35

Woonplaats: Kruiningen

Bericht 11 feb 2012 22:34

Re: Muziek/kunst en commercie

Nou, geen ruis hoor, eerder de boel op scherp zetten.

Sommigen hebben groot (muzikaal) talent, ze kunnen zich soms ook wel wegcijferen.
Sommigen hebben groot (muziekkaal) talent, ze kunnen vaak wel heel goed verkopen en cijferen.
Tja, een groot deel van "de massa" houdt vaak van het laatste.
Is vaak een gevolg van al of niet ontwikkelen binnen de muzikale wereld.
Frustraties zijn er veel over, maar helpen doet dat niet. Beter is gewoon ieder binnen zijn eigen talenten/capaciteiten bezig te zijn en dan zo goed mogelijk.
Voor de schijnbare! nices is echter werk en markt genoeg, het kost alleen soms wat meer moeite het aan de man/vrouw te brengen.

Typerend is ook wel, dat veel grootheden, welke nu worden bewonderd, destijds in hun leven (veel) minder of soms haast geen waardering ontvingen.
Voer voor psychologen... ;)
Groet,
Kees

Muziek is ook een vorm van ademhalen...!
Avatar gebruiker

Berichten: 1322

Geregistreerd: 21 nov 2011 12:00

Woonplaats: Ermelo

Bericht 11 feb 2012 23:19

Re: Muziek/kunst en commercie

Ok,inmiddels weer eens een artikel gelezen uit een krant die ik nog niet kende........bedankt voor je reply, Gert!
Waar een forum al niet nuttig voor is!

Over barok-interpretaties zal men het wel nooit eens worden. Persoonlijk vind ik vaak de zo klein mogelijke bezettingen mij eerder aangrijpen dan de meer volumineuze zeg maar.

Ook bij grootheden op dit gebied zie je trouwens veel verandering. Zoals Ton Koopman op YT laat zien met zijn uiterst langzame ( nieuwere) interpretatie van ich ruf'zu Dir......http://www.youtube.com/watch?v=4etbY3TXnlc
terwijl hij vroeger, ook daarin, zo,n snelheidsduivel was!

Niet dat ik nu meer begrijp over waar nu precies -en bij wie - een knelpunt zou liggen...of het zou moeten zijn bij Gert, die een Numerus Fixus wil instellen!!

Ik stem voor vrijheid.

HG

Geert

Keer terug naar Algemene discussie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 43 gasten




cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF. phpBB.nl Vertaling

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com