Home News Forum Kijk/Luister Sample Sets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

SMSL AD18 Digitale versterker

Toon actieve onderwerpen


Berichten: 33

Geregistreerd: 18 feb 2013 20:14

Bericht 17 apr 2017 22:24

SMSL AD18 Digitale versterker

Al enige tijd werken de analoge uitgangen van de interne geluidskaart van mijn computer niet meer. De optische uitgang deed het echter nog wel, en gekoppeld aan een koptelefoonversterker en met een goeie koptelefoon kan ik prima spelen.

Maar omdat ik ook wel weer eens zonder koptelefoon wil kunnen spelen, ben ik op zoek gegaan naar alternatieven voor mijn (deels stukke) geluidskaart. Geïnspireerd door de verhalen van Jan Loosman en Jan Wim heb ik besloten versterking in het digitale domein te gaan proberen.

Ik heb gekozen voor een digitale versterker van SMSL, de AD-18. Een simpel apparaat, niet al te duur, en de paar reviews die ik kon vinden waren redelijk tot zeer positief. Het apparaat kan voor zo'n 130 euro besteld worden in China, in Nederland komen daar nog een paar tientjes invoerrechten bij.

De aansluiting op de computer was een fluitje van een cent: USB kabel in versterker en in de computer, waarna Windows de benodigde drivers installeerde. Een eigen ASIO-driver heeft het apparaat niet, voor zover ik weet, maar het generieke ASIO4ALL zag de versterker meteen. In Hauptwerk kon ik dan ook makkelijk audiogroepen aan de versterker toewijzen en na het aansluiten van de boxen op de versterker had ik weer extern geluid! De buffer kan op 256 ingesteld worden en Hauptwerk geeft een latency op van iets meer als 10 ms. Daar kan probleemloos mee gespeeld worden.

De geluidskwaliteit is voor mij meer dan voldoende. Maar aangezien ik nogal wat gehoorsvermindering heb, ben ik wat voorzichtig met uitpraken als 'uitstekend geluid'.

Het mooie is dat deze versterker een geluidskaart overbodig maakt. Hij is als het ware zijn eigen geluidskaart. Ik gan dan ook een tweede kopen voor de achterkanalen. Ook denk ik er over om meteen maar een derde te doen voor een (toekomstige) subwoover. Filteren kan tegenwoordig ook in het digitale domein, dus dat zou allemaal redelijk eenvoudig aan te sluiten moeten zijn. Met ongeveer 500 euro zou ik dan klaar zijn en spaar en passant een dure geluidskaart uit.

Voor de echter audiofielen onder ons schiet het wellicht allemaal wat te kort. Maar voor mensen met een wat bescheidener budget en wat bescheidener oren denk ik dat het een mogelijkheid is die zeer de overweging waard is.
Laatst bijgewerkt door ajongbloed op 18 apr 2017 19:44, in totaal 1 keer bewerkt.

Berichten: 2178

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 17 apr 2017 22:49

Re: SMSL AD18 Digitale versterker

Ha Auke,
Leuk dat je een stap in de richting gezet hebt.
Er zit in digitale versterking toch wel verschil, mijn eerste chinees heb ik per direct weer terug op de trein gezet :lol: wat je wellicht gelezen heb.
Met het budget wat jij ervoor betaald is prijs kwaliteit in overeensteming.
Het wow gevoel zit daar minder bij, maar altijd nog beter dan een gemiddelde analoge versterking.

En je spaart een geluidskaart uit.
Maar wat ik zelf nog steeds niet :oops: geprobeerd hebt, of HW ook daad werkelijk meerdere usb dacs herkent?

Dat is wel een aandachtspuntje, voordat je er meer gaat bestellen

Gr

JW

Berichten: 33

Geregistreerd: 18 feb 2013 20:14

Bericht 18 apr 2017 08:35

Re: SMSL AD18 Digitale versterker

Voor het Wow-gevoel gaat het al mis bij de ruimte die ik heb om orgel in te spelen. Veel meer dan een deel van een voormalige garage heb ik niet. En die staat dan ook nog een aardig vol met orgel, piano, bureau, boekenkasten... Het advies dat boxen minstens een halve meter bij de muur vandaan moeten staan, zou bij mij betekenen dat de boxen buiten in het gangetje staan.... :D

Ik verwacht een tweede digitale versterker vanuit Windows gezien geen probleem zal zijn. En ook bij ASIO4ALL verwacht ik geen probleem. Die ziet nu immers ook zowel de digitale uitgang van de interne geluidskaart, als de toegevoegde digitale versterker. Mijn zorg is meer of bij elke opstart Windows de twee apparaten in dezelfde volgorde aan ASIO4ALL en Hauptwerk zal rapporteren. Als die volgorde willekeurig is, zal het effect zijn dat het onvoorspelbaar is aan welke kant bijvoorbeeld de voorkanalen zullen opduiken. EN kan het effect zijn dat ik gehoorsmatig de ene keer met mijn rug naar de kerk zit, en de andere keer met mijn rug naar het orgel.

Dus ik kan maar beter vier gelijke boxen gaan zoeken voor voor en achter... :?
Avatar gebruiker

Berichten: 1093

Geregistreerd: 22 feb 2011 21:29

Woonplaats: Den Haag

Bericht 18 apr 2017 09:20

Re: SMSL AD18 Digitale versterker

Hoi Auke

Leuk om te lezen dat je ook het digitale pad op bent gegaan.
Er zijn zoveel voordelen om alles digitaal te houden o.a.crossovers, equalising etc.en je spaart een geluidskaart uit.
Soms kan latency weleens een probleem zijn via USB uitgang maar zo te horen werkt dat bij jou probleemloos.
Ik zelf ga in ieder geval nooit meer naar analoog, omdat het geluid zoals ik het met digitale setup beleef moeilijk met analoog te evenaren is.
Veel speel plezier.

groet Jan

Berichten: 320

Geregistreerd: 07 okt 2015 20:35

Woonplaats: Huizen NH

Bericht 18 apr 2017 09:41

Re: SMSL AD18 Digitale versterker

Ja, bij gelijke apparaten op USB die geen eigen driver gebruiken, loop je idd de kans dat Windows er soms andere namen aan toekent.
In elk geval NOOIT de PC opstarten zonder dat die versterkers staan aangesloten EN ingeschakeld.......en natuurlijk altijd dezelfde USB poorten gebruiken.

Even afgezien van diskussies over geluidskwaliteit, is het natuurlijk fijn, dat je met veel minder dissipatie een ruim vermogen ter beschikking hebt vanwege het grote rendement.

Wat betreft gehoorsachteruitgang (die ik zelf ook heb) is het bemoedigend om je te realiseren, dat, als je het in muzikale termen, namelijk oktaven bekijkt, het aantal herzjes dat je niet meer hoort ineens getalsmatig veel minder schokkend overkomt. Dan mis je meestal 1 of anderhalf oktaaf.....en dat blijkt voor je muziek-indruk toch minder schokkend te zijn dan vaak wordt gedacht. En, mits je het maar met voldoende volume je oren in krijgt, blijk je toch nog erg kleine verschillen in nuancering te kunnen waarnemen!!

Alleen bij orgel is het wel storend, dat je totale dynamiek-omvang zo is teruggelopen, omdat het orgel zo,n enorme dynamiek heeft. Dit zou je indien gewenst gedeeltelijk kunnen kompenseren door in je tutti-presets met kleine stapjes ( 2 dB) het totaalvolume te verminderen.

Nog een tip voor een koptelefoon die zeer betaalbaar is, en verder uitgestuurd kan worden dan de meest gebruikte typen: Audio Technica ATH-M 50 X.

HG

Geert

Berichten: 33

Geregistreerd: 18 feb 2013 20:14

Bericht 18 apr 2017 19:43

Re: SMSL AD18 Digitale versterker

Er is maar één manier om vast te stellen of twee digitale versterkers via USB problemen geven met Hauptwerk of niet: uitproberen. Ik heb vandaag een tweede AD18 besteld, in Frankrijk dit keer, de levering zou wat sneller moeten zijn dan de vorige levering uit China. Als via USB problemen geeft, kan ik die tweede altijd nog aansluiten op de optische uitgang van de interne geluidskaart.
De tweede versterker wordt als alles goed gaat volgende week al geleverd. Dus volgende week weet ik hopelijk meer.

Gr,
Auke

Berichten: 2178

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 18 apr 2017 20:02

Re: SMSL AD18 Digitale versterker

zo is het Auke, het blijft in ieder geval een mooie update van je audio setup

succes ermee


gr
jw

Berichten: 224

Geregistreerd: 06 apr 2011 13:54

Bericht 19 apr 2017 18:18

Re: SMSL AD18 Digitale versterker

Hello Allemaal
Dan moet dit met bevoorbeeld een Yamaha RX A3060 ook werken,of niet?
Die heeft ook een USB ingang vanachter.
Met de nieuwere modellen van deze soort versterkers krijg je dan er ook nog automatisch RoomCorrectie erbij?
Pete

Berichten: 2178

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 19 apr 2017 18:56

Re: SMSL AD18 Digitale versterker

Pedro een usb input betekent nog niet dat het een usb DAC is

een usb kan ook als ingang gebruikt worden puur alleen voor input van bv mp3

Berichten: 320

Geregistreerd: 07 okt 2015 20:35

Woonplaats: Huizen NH

Bericht 19 apr 2017 20:11

Re: SMSL AD18 Digitale versterker

Maar, helaas, zelfs heel dure audio versterkers met meerdere digitale ingangen ( meestal coax en optisch), zijn niet ontwikkeld voor real time zelf musiceren, en hebben dan ook een veel te hoge latency.

HG

Geert

Berichten: 224

Geregistreerd: 06 apr 2011 13:54

Bericht 19 apr 2017 20:17

Re: SMSL AD18 Digitale versterker

Ik begrijp het.
Bedankt voor je reacties.
De groeten uit Canada

Keer terug naar Audio / Geluidskaarten voor Hauptwerk

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF. phpBB.nl Vertaling

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com