Home News Forum Kijk/Luister Sample Sets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

registers

Toon actieve onderwerpen


Berichten: 226

Geregistreerd: 19 sep 2012 19:31

Bericht 21 apr 2013 17:16

registers

even een vraagje beste mensen heb van een aantal mensen vernomen dat Utrecht sample 58 registers heeft...

heb nu mij orgel gebouwd op Utrecht sample met inderdaad 58 registers.. maar nu ik een foto op zit te zoeken om naamplaatjes te laten maken tel ik er overal 64 klopt dat wel :( :( :( :( :(

gr hendrik

Berichten: 129

Geregistreerd: 19 maart 2011 23:51

Bericht 21 apr 2013 17:38

Re: registers

Zijn die extra's misschien de koppels en tremulant(en)?
Avatar gebruiker

Berichten: 73

Geregistreerd: 27 nov 2012 10:46

Woonplaats: Ternaard

Bericht 21 apr 2013 18:10

Re: registers

Er zitten ook vier afsluiters bij, plus een kalkanteklok (balgtrappersbelletje) en ventiel, dat zijn géén registers, dus worden vaak niet genoemd.
Kom je op 58 registers als je de tremulanten en koppelingen meerekent, maar dat zijn eigenlijk werktuigen en géén registers.
Laatst bijgewerkt door Folkert op 21 apr 2013 20:01, in totaal 2 keer bewerkt.

Berichten: 226

Geregistreerd: 19 sep 2012 19:31

Bericht 21 apr 2013 19:52

Re: registers

dat vind ik dan een beetje jammer want dat houd dus in als ik dan mijn tonen van het 3 klavier wil kopelen op het eerste tijdens het spelen dat ik dan mijn schermen moet gaan gebruiken. :( en als ik dat wil veranderen moet ik extra registers weer bestellen en mijn registerbord weer aan passen. zucht daar heb ik nu plaats voor 58 trekregisters.

hoe veel registers heeft tholen dan volgens mij heeft er 28. :roll:

gr
Avatar gebruiker

Berichten: 73

Geregistreerd: 27 nov 2012 10:46

Woonplaats: Ternaard

Bericht 21 apr 2013 20:07

Re: registers

Ik zou de afsluiters weghalen, is eigenlijk overbodig in hauptwerk, tenzij je elk afzonderlijk werk wil afsluiten.
Men gebruikt de afsluiters meestal als er een zogenaamde hanger optreed (vastzittende toets/ventiel).
Tenzij je alles orgineel wilt houden natuurlijk.
Avatar gebruiker

Berichten: 73

Geregistreerd: 27 nov 2012 10:46

Woonplaats: Ternaard

Bericht 21 apr 2013 21:05

Re: registers

Hromkes schreef:
hoe veel registers heeft tholen dan volgens mij heeft er 28. :roll:

gr


Tholen heeft 29 registers, de rest zijn werktuigelijke registers.

Berichten: 226

Geregistreerd: 19 sep 2012 19:31

Bericht 22 apr 2013 00:24

Re: registers

oke dus dan heb ik aan 58 registers tog genoeg :) :) nog bedankt voor de info gr hendrik

Berichten: 4715

Geregistreerd: 12 feb 2011 01:09

Bericht 22 apr 2013 11:36

Re: registers

De afsluiters hebben wel degelijk een functie.
Zo kun je voor een bepaald werk de registers voorselecteren (aanzetten) en de afsluiter uit. Tijdens het spelen kun je met de afsluiter in 1x de eerder geselecteerde registers actief maken.
Een soort "Jeux de combinaison" op bijv. Cavaillé-Coll orgels maar dan voor alle registers van dat bepaalde werk.
Zo krijgt het Domorgel ineens veel meer mogelijkheden en wordt registreren tijdens het spelen makkelijker. Kampen heeft ze ook, maar virtueel (HW) werken ze niet :( ; Zwolle weer wel.

Voor die 4 afsluiters kun je extra toetsen op je klavier gebruiken (als deze 61 toetsen heeft)

Berichten: 560

Geregistreerd: 10 feb 2011 10:38

Bericht 22 apr 2013 12:06

Re: registers

Vergeet de pedaalkoppel naar het Hoofdwerk niet. Dat is geen gewone registerknop, maar een voettrede. In totaal heeft Utrecht dus 65 'knoppen', waarvan 4 afsluiters, 1 ventiel (windlosser), 1 calkantenklok, 4 koppels en 2 tremulanten. Blijft over: 53 registers. Maar eigenlijk zijn het er 50, want 3 zijn er verdeeld over bas en discant. Die zou je eventueel kunnen combineren op 1 knop. Dat scheelt je er weer 3 knoppen.

Ik ben het met Evert-Jan eens dat de afsluiters zeker nuttig zijn. Vooral die van het HW. Zo kun je het PED of het RW via het HW aan het BW koppelen en toch vast de registratie van het HW klaar zetten. Bij Zwolle geldt dat nog sterker omdat daar op 1 na (BP-BW) alle koppels via het HW lopen.
Gratis orgelmuziek op mijn website.

Berichten: 163

Geregistreerd: 09 nov 2012 23:04

Bericht 22 apr 2013 12:42

Re: registers

Gerrit hoe doe je dat bijvoorbeeld de bas en discant combineren naar 1 registerstok ?

Berichten: 1090

Geregistreerd: 04 jan 2013 15:20

Bericht 22 apr 2013 13:08

Re: registers

*Klik met rechtermuisknop op het discantregister
*Kies "Autodetect..." en druk op je registerknop. Klik op OK
*Klik met rechtermuisknop op het basregister
*Kies "Autodetect..." en druk op dezelfde registerknop. Klik op OK
*Je krijgt een keuzemenu omdat je 2 functies toewijst aan dezelfde knop. Kies de optie met "Both..."
Nieuw! Gids voor Audio in Hauptwerk 5
Avatar gebruiker

Berichten: 73

Geregistreerd: 27 nov 2012 10:46

Woonplaats: Ternaard

Bericht 22 apr 2013 17:05

Re: registers

Evert-Jan schreef:De afsluiters hebben wel degelijk een functie.
Zo kun je voor een bepaald werk de registers voorselecteren (aanzetten) en de afsluiter uit.


Bedankt, zo had ik het nog niet bekeken. ;)

Berichten: 163

Geregistreerd: 09 nov 2012 23:04

Bericht 22 apr 2013 19:48

Re: registers

Bedankt Josq deze info is voor mijn goed bruikbaar.

Keer terug naar Hauptwerk samplesets

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF. phpBB.nl Vertaling

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com