Home News Forum Kijk/Luister Sample Sets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

Windows 10 Anniversary Update

Toon actieve onderwerpen


Berichten: 3557

Geregistreerd: 12 feb 2011 01:09

Bericht 04 aug 2017 20:35

Re: Windows 10 Anniversary Update

Loosman schreef:Je kan ook services uitzetten al schijnt dat in win10 niet meer zo nodig te zijn als in andere windows versies omdat de meeste services op handmatig staan en pas opstarten als er om gevraagd wordt.
Dit klopt inderdaad (geldt trouwens ook voor W7 en W8.1). Alleen heb je er geen controle op wanneer en door wie het aangevraagd wordt. En juist dat veroorzaakt dan dat de CPU met andere dingen bezig is dan HW met misschien daardoor een audioplop. Mijn advies is: disable servcies die niet nodig zijn voor HW.
Avatar gebruiker

Berichten: 287

Geregistreerd: 09 jul 2016 23:19

Woonplaats: Eindhoven

Bericht 07 aug 2017 14:09

Re: Windows 10 Anniversary Update

De herinstallatie van HW ging de eerste keerk fout wegens rechten op de schijf. Toen ik dat aangepast had verliep de HW herinstallatie vlekkeloos. Dit weekend heb ik bij Henk met de DPC Latency checker tool dat windows 10 aanmerkelijk CPU tijd nodig heeft dan Windows 7.

Hier post van Henk, waarna ik op eiegen PC e.e.a. gechecked heb. Op mijn Windows 10 schijf krijg ik de gele balkjes niet groen, terwijl het overgrote deel van de services op manueel staan en gestopt. Ook het ik Win10 Shutup gedraaid, netwerk en Windows Defender uitgezet. Maar nog steeds gele balken.

van Henk:
Was weer een geslaagd dagje, leuk en gezellig.
wat betreft die vergelijking, och windows 10 heeft wat meer toeters en bellen onder de huid, W10 is meer gebaseerd op apps ed.
Maar dat maakt niet verder uit hoor, in W10 kun je ook heel wat uitzetten wat niet relevant is voor HW.

5. Analyse applicaties
Het vaststellen van de oorzaak van de prestatieproblemen van de computer kan soms ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn enkele gratis applicaties online beschikbaar, die je kunnen helpen bij het oplossen van die problemen. De DPC Latency Checker, waar we later op terug komen, laat zien wanneer er iets op uw computer de audioverwerking in de weg zit, en geeft aan hoe ernstig het probleem is. Wanneer je het probleem hebt geïdentificeerd, maakt de LatencyMon applicatie het mogelijk de specifieke driver of de dienst die het probleem veroorzaakt te herkennen. De applicaties en het algemene gebruik daarvan, gaan we nu behandelen.

6. DPC Latency
Download “dpclat.exe” vanaf de Thesycon website (URL: http://www.thesycon.de/eng/latency_check.shtml). Start de applicatie (geen installatie vereist) en laat het één of twee minuten lopen terwijl uw audiosoftware ook draait. Afhankelijk van de configuratie van je computer krijg je nu enkel groene balken (goed) of je krijgt gele of zelfs rode balken (slecht).

Wanneer je gele of rode pieken in beeld krijgt, betekent dit dat er andere processen (meestal niet audio gerelateerd) zijn die het geheugen van de computer te lang bezig houden. Dit heeft als resultaat dat de audiobuffer leegloopt, wat storingen, klikken of vervormingen van de audio kan veroorzaken.

Hoewel de DPC Latency Checker dan wel visueel weergeeft of je computer efficiënt draait, of er iets in de weg zit voor een goede geluidskwaliteit, het toont niet welk specifiek apparaat of stuurprogramma het probleem veroorzaakt. Wanneer de DPC Latency Checker een probleem signaleert, kun je gebruik maken van LatencyMon om vast te stellen welk apparaat, stuurprogramma of service de oorzaak is van het probleem.

7. LatencyMon
Download de LatencyMon installer hier. Nadat je het programma hebt opgestart, klik je eerst op de groene Play knop linksboven (zie afbeelding) om een analyse te laten maken van de processen die op je computer draaien. Laat deze analyse minimaal vier minuten lopen terwijl uw audiosoftware ook draait.Klik vervolgens op de tab ‘Drivers’ om de resultaten van de driveranalyse te bekijken. Dubbelklik dan op de kolom ‘Highest execution (ms)’ om de hoogste waarden bovenaan te krijgen. Indien nodig, maximaliseer het scherm om deze kolom zichtbaar te krijgen.Opmerking: De individuele latency’s van de drivers kunnen opgeteld hoger uitkomen dan 1ms overall (als je bijvoorbeeld drivers hebt met de resultaten 0.9 en 0.5 dan is de som 1.4 ms, wat tot dezelfde problemen kan leiden als een enkele driver die een waarde van 1.4ms heeft).

Wanneer je een waarde boven de 1ms constateert, controleer dan bij welke apparaten deze drivers horen. Schakel indien mogelijk deze apparaten in Windows Apparaatbeheer uit. Als je niet zeker weet of dit mogelijk is, probeer dan via het internet te weten te komen of het betreffende apparaat veilig kan worden uitgeschakeld.

Native Instruments heeft een lijst met drivers samengesteld die vaak bij hen gemeld worden als oorzaak van hoge waarden in de ‘Highest execution (ms)’ tab in LatencyMon. Deze lijst en enkele hints over de bijbehorende componenten zijn hier als PDF te downloaden.

8. Deactiveren van apparaten in Windows Apparaatbeheer
Vaak ligt de oorzaak van audio dropouts bij drivers of diensten die op de achtergrond draaien die niet rechtstreeks verband houden met de audioverwerking. Deze doen regelmatig een beroep op de CPU en nemen middelen weg die nodig zijn audio te verwerken zonder onderbrekingen. Met LatencyMon zou je een idee hebben moeten gekregen welke drivers of onderdelen op de computer meewerken aan de problemen met de audio prestaties. Indien nodig heb je daarnaast op het internet gezocht naar apparaten of drivers die horen bij de bestandsnamen die LatencyMon als problematisch heeft vermeld. Met de lijst van namen van potentiële problematische apparaten of stuurprogramma’s in de aanslag, start je nu Windows Apparaatbeheer.

Belangrijk: Dit is een lijst met apparaten die je NOOIT moet deactiveren, omdat deze essentiële onderdelen van Windows zijn: System timer, Keyboard, System CMOS / real time clock, Microsoft ACPI-Compliant System, Numeric data processor, Primary IDE-Channel, Secondary IDE-channel, Graphics Controller, Ultra ATA Storage Controllers. In het algemeen mag je niets deactiveren uit de System Devices (systeemapparaten) tab staat.

Druk nu op Start, typ Apparaatbeheer in bij de zoekfunctie en klik op het icoontje. In Apparaatbeheer zoek je het apparaat op die door LatencyMon werd aangemerkt als problematisch. Controleer of dit apparaat niet essentieel is voor de basiswerking van uw computer (zie lijst hierboven) en klik het vervolgens met de rechtermuisknop aan en kies deactiveren (let op: niet uninstall!). Wanneer je de volgends LatenctMon problematische apparaten hebt uitgeschakeld, test dan of dit de audio dropouts en / of storingen heeft opgelost.

Er zijn apparaten die je altijd uit kunt schakelen om systeembronnen ongestoord te laten werken. Zelfs als LatencyMon die misschien niet heeft vermeld als problematisch, is het de moeite waard de volgende apparaten te testen:

– Netwerk adapter
– WLAN-kaart
– Bluetooth-poort
– Infrarood-poort
– ACPI compliant batterij
– Trackpad (alleen uitschakelen als muis ook verbonden is)
– Video camera
– DVD drive
– Ingebouwde geluidskaart (alleen als u een externe geluidskaart, zoals Traktor Audio met 6/10 of een andere USB-geluidskaart van een andere fabrikant gebruikt)

9. Energie opties
Moderne computersystemen, en dan voornamelijk de mobiele varianten, zijn ontworpen met de achterliggende gedachte zoveel mogelijk te besparen op energie. Dit gaat echter vaak ten koste van de algemene prestaties van de computer. Hierdoor is de kans op audio-dropouts een stuk groter. Dit is wat je kunt doen om problemen die aan energiebesparing van de computer gerelateerd zijn:
– ga naar Start à Configuratiescherm à Systeem en Beveiliging à Energiebeheer
– zet het Energiebeheerschema op “Hoge Prestaties” (indien niet beschikbaar, klik dan op “Aanvullende schema’s weergeven”)
– klik vervolgens op “De schema-instellingen wijzigen”
– zet “Het beeldscherm uitschakelen na” en “De computer in slaapstand zetten na” op “Nooit”


Ga nu naar “Geavanceerde energie-instellingen wijzigen”. Kies in het venster dat opent voor de volgende instellingen:
– Harde schijf à harde schijf uitzetten na à instelling (minuten) = 0 (nooit)
– Slaapstand à slaapstand na à instelling (minuten) = 0 (nooit)
– USB-instellingen à instelling voor selectieve USB-onderbreking à instelling = uitgeschakeld
– Beeldscherm à beeldscherm uitschakelen na à instelling (minuten) = 0 (nooit)
– Energiebeheer voor processor à minimale processor status à instellen = 100%
– Energiebeheer voor processor à maximale processor status à instellen = 100%
(Bij laatste twee opties geldt indien van toepassing.)10. Energiebesparende tools van de fabrikant
Veel fabrikanten installeren een eigen applicatie op de laptop die de controle over de energie instellingen van de CPU en andere computercomponenten overneemt. Dit heeft tot gevolg dat de energie instellingen in Windows energiebeheer niet meer van kracht zijn. Deactiveer dergelijke applicaties en test of de instellingen die je hiervoor hebt ingesteld (bij Energie opties) nog goed staan en los zo de problemen met de prestaties op.

11. Schakel energiebesparende opties van USB-poorten uit
Klik in de “Universal Serial Bus controllers”-sectie in Apparaatbeheer rechst op elke “USB-hoofdhub” en kies “Eigenschappen à Energiebeheer”. Vink vervolgens de optie “De computer mag dit apparaat uitschakelen om energie te besparen” af.13. Microsoft hotfix voor USB spikes
Er is een bekend probleem met de functionaliteit van externe high-speed USB geluidskaarten in Windows 7 of Vista-systemen. Meer info over de hotfix van Microsoft is hier te vinden:
https://support.microsoft.com/kb/981214

Wanneer je hoorbare storingen vast hebt gesteld, zoals gekraak en drop-outs die zich met een interval van 15 seconden tijdens gebruik van een USB-geluidskaart voordoen, zouden deze na de hotfix weg moeten zijn.

Opmerking: deze hotfix verwijdert de ‘zichtbare’ spikes die je in Windows Taakbeheer ziet niet, want deze worden veroorzaakt door de manier van meten van de CPU-belasting en niet van het meten van het werkelijke CPU-verbruik.

14. Aero
Aero is de grafische user interface die door Windows 7 standaard wordt gebruikt. Wanneer je videokaart compatibel met DirectX 9 of hoger is, is Aero meestal versneld door de grafische hardware. Dit kan echter leiden tot audio-dropouts met oudere videokaarten, vooral bij het bewegen van de muis of wanneer een refresh van de grafische user interface nodig is. Wanneer u last heeft van deze audio-dropouts als gevolg van Aero, kunt u dit als volgt uitschakelen:
– klik op het bureaublad met de rechter muisknop en kies “Aan persoonlijke voorkeur aanpassen”
– scroll naar beneden en selecteer een kleur schema uit de “Basis-en Hoog Contrast Thema’s” sectie, zoals “Windows Klassiek”

Opmerking: videokaarten ouder dan ATI 3800 en Nvidia 8600 series zouden kunnen leiden tot prestatieproblemen met bepaalde visuele functies van Windows 7.

15. Grafische kaart tools
Enkele grafische kaart applicaties, zoals Ati Power Play en Nvidia PowerMixer, interfereren met realtime audio, omdat ze de grafische kaart voorrang verlenen ten opzichte van andere processen in het systeem. Probeer deze uit te schakelen of te verwijderen!

Bij sommige Nvidia laptop videokaarten kan het uitschakelen van de grafische drivers in Windows Apparaatbeheer af en toe helpen om de audio-dropout op te lossen. Wanneer u de grafische driver uitschakelt, wordt er nadat je het systeem opnieuw hebt opgestart een standaard Windows videodriver gebruikt. Dit zou je moeten helpen te herkennen of de grafische driver een mogelijke veroorzaker van het probleem is.

16. Processor Scheduling
Met “Processor Scheduling” kun je instellen of je computer Programma’s of Achtergrond Services als prioriteit neemt. In deze context verwijst Programma’s naar applicaties die je kunt zien op je scherm. Achtergrond Services verwijst naar de software die niet direct zichtbaar is, maar die wel op de achtergrond draait en essentieel is voor de werking van je systeem. Het grootste voorbeeld daarvan is het stuurprogramma voor uw geluidskaart.

Het merendeel van de tijd komen de dropouts en audio storingen door de driver (of de driver buffer) die niet alle gegevens op tijd kan verwerken. Het wijzigen van de prioriteit naar Achtergrond Services (en daarmee ook de prioriteit van de audio driver) draagt dan ook bij tot een algemeen betere audioprestatie.

Om de prioriteit te verleggen naar Achtergrond Services, doe je het volgende:
– klik met de rechtermuis knop op het computer icoontje op je bureaublad
– selecteer eigenschappen à geavanceerde systeeminstellingen
– op het tabblad ‘Geavanceerd’ klik je onder ‘Prestaties’ op de instellingenknop
– op het tabblad ‘Geavanceerd’ klik je onder ‘Processorgebruik’ ‘Achtergrondservices’ aan

Let wel dat sommige applicaties beter kunnen werken als het processorgebruik op Programma’s blijft staan. Als de audioprestaties verslechteren na het volgen van bovenstaande stappen, zet dan de instelling terug op Programma’s. Voor meer informatie over welke instelling moet worden gebruikt verwijzen we naar de documentatie van de fabrikant van de software.
Met vriendelijke groeten, Fred Mellink

Berichten: 3557

Geregistreerd: 12 feb 2011 01:09

Bericht 07 aug 2017 16:24

Re: Windows 10 Anniversary Update

Rechten op een schijf om W10 te installeren? W10 moet zowiezo geinstalleerd kunnen worden. Daar heb je helemaal geen rechten voor nodig. Er is nl. nog niets (een Windows omgeving oid) dat jou kan tegenhouden van de installatie daarvan. Dus ik weet niet wat er precies aan de hand geweest is.

DPC Latency checker werkt alleen correct in Windows 7. In W8.x en W10 is het alleen een indicator maar deze kan er ook naast zitten. Dat staat ook op hun website vermeld http://www.thesycon.de/eng/latency_check.shtml.
Dus dat die in het geel komt zou ik voor kennisgeving aannemen maar verder niets mee doen.


Hetgeen je nu gepubliceerd hebt is een deel van het document dat ik ooit (ik denk 2014/2015) gemaakt heb voor iemand. En hoe Henk daar aan gekomen is .......... (Er wordt wat afgekopieerd in HW land).

Ga nu naar “Geavanceerde energie-instellingen wijzigen”. Kies in het venster dat opent voor de volgende instellingen:
– Harde schijf à harde schijf uitzetten na à instelling (minuten) = 0 (nooit)
– Slaapstand à slaapstand na à instelling (minuten) = 0 (nooit)
– USB-instellingen à instelling voor selectieve USB-onderbreking à instelling = uitgeschakeld
– Beeldscherm à beeldscherm uitschakelen na à instelling (minuten) = 0 (nooit)
– Energiebeheer voor processor à minimale processor status à instellen = 100%
– Energiebeheer voor processor à maximale processor status à instellen = 100%
(Bij laatste twee opties geldt indien van toepassing.)

Dit is onvolledig en de laatste zin is ook nog fout (is zowoezo van toepassing). Dit is het volledige verhaal:
Kies voor de volgende instellingen:
– Harde schijf --> harde schijf uitzetten na --> instelling (minuten) = 0 (dit wijzigt in 'nooit' als de muis elders wordt neergezet)
– Instellingen voor de bureaubladachtergrond --> diashow --> onderbroken
– Slaapstand --> slaapstand na --> instelling (minuten) = 0 (nooit)
– USB-instellingen --> instelling voor selectieve USB-onderbreking --> instelling = uitgeschakeld
– PCI-express instellingen --> Link Status energiebeheer --> instelling = uitgeschakeld
– Beeldscherm --> beeldscherm uitschakelen na --> instelling (minuten) = 0 (nooit)
– Energiebeheer voor processor --> minimale processor status --> instellen = 100%
– Energiebeheer voor processor --> maximale processor status --> instellen = 100%.

Punt 16. Processor Scheduling
Martin Dyde adviseert om dit niet te doen. Hauptwerk moet dus gewoon als "Programma's" blijven draaien (is de default instelling).


De processor moet op constante snelheid draaien en op een nominale voedingsspanning.
Dit moet je in het BIOS uitvoeren. De aanpassingen, meestal te vinden in het BIOS menu voor "Overclocking", zijn:
Intel Turbo Boost Technology, Enhanced Intel SpeedStep Technology (EIST) en Intel C-State
Alle 3 moeten op disable gezet worden.

Verder Superfetch service zou ik uitzetten als dat nog niet gebeurd is. Dat is bij starten vanaf een SSD helemaal niet nodig.


Daarna zou ik eerst bij de Dom de polyfonie afregelen en dan gaan spelen. Kijken/luisteren of het audio problemen oplevert.
Avatar gebruiker

Berichten: 287

Geregistreerd: 09 jul 2016 23:19

Woonplaats: Eindhoven

Bericht 08 aug 2017 08:51

Re: Windows 10 Anniversary Update

Geweldig, Evert-Jan, voor je snelle en bruikbare reactie. Ik ga vanavond nog eens e.e.a. nalopen. Volgens mij heb ik veel instellingen al zo staan en ik heb zelden audio hickups. En meestal aan het begin van een speelsessie, binnen een minuut of vijf. Mogelijk is onderwater nog iets aan het starten, instellen, of zo. In de BIOS hoef ik waarschijnlijk niets te doen, want ik ben nooit voorstander van overclocken, ed. geweest.
Met vriendelijke groeten, Fred Mellink

Berichten: 3557

Geregistreerd: 12 feb 2011 01:09

Bericht 08 aug 2017 11:53

Re: Windows 10 Anniversary Update

FredM schreef:In de BIOS hoef ik waarschijnlijk niets te doen, want ik ben nooit voorstander van overclocken, ed. geweest.
Dat is een foute conclusie.
De 3 genoemde zaken zitten in het overklokdeel van het BIOS, of je nu wel of niet eerder overgeklokt hebt. En als je dat nooit eerder hebt aangepast staan ze dus verkeerd. Het is nl. de default waarde om de PC zo zuinig mogelijk te laten zijn. Ik zou er dus toch naar kijken.

Berichten: 120

Geregistreerd: 21 okt 2015 12:45

Woonplaats: Almere

Bericht 09 aug 2017 13:25

Re: Windows 10 Anniversary Update

Loosman schreef:Hoi Albert

Het probleem kan ook in de bios instelling zitten.
Het is belangrijk dat de processor continue op de zelfde kloksnelheid blijft.
Probeer in de bios eens intel speedstep en turbo speed technology uit te zetten.
Bij mij werkte dit heel goed.

Je kan ook services uitzetten al schijnt dat in win10 niet meer zo nodig te zijn als in andere windows versies omdat de meeste services op handmatig staan en pas opstarten als er om gevraagd wordt.
Superfetch is in ieder geval een service die vaak cpu spikes laat zien in de cpu monitor van Hauptwerk, die zou ik zeker uitschakelen mocht die op automatisch staan.

Succes met het verder tweaken.

Gr Jan


Bedankt mannen, Ik ben tot op dit moment storingvrij. Heb jullie adviezen opgevolgd en getweakt. Ik had alle services inderdaad uitgezet maat kreeg toen problemen met het geluid , Reaper gaf ook storing op microsoft gs wavetable synth windows 10 , toen weer teruggezet en cf instructie Jan 1 weer Superfetch uitgezet. Voor de minder geleerden onder ons (zoals ik) deze link om in de Bios te komen. https://computertotaal.nl/artikelen/pc/ ... -computer/. Gek genoeg had ik geen last met mn Elo.


Groet Albert
Met vriendelijke groet,
Albert
Avatar gebruiker

Berichten: 1521

Geregistreerd: 22 feb 2011 21:29

Woonplaats: Den Haag

Bericht 09 aug 2017 15:42

Re: Windows 10 Anniversary Update

Hoi Albert

Je moet niet alle services uitzetten? of begrijp ik dat verkeerd in je verhaal.
Op deze site van Blackviper staan alle services die je veilig kan uitzetten om te tweaken.
http://www.blackviper.com/service-confi ... gurations/

groet Jan

Berichten: 120

Geregistreerd: 21 okt 2015 12:45

Woonplaats: Almere

Bericht 10 aug 2017 09:40

Re: Windows 10 Anniversary Update

Dank je Jan,

Ik dacht het even maar heb het weer teruggezet, ik speel nu storingsvrij, dus laat het even zo.

Mag ik je nog iets heel anders vragen? Ik zag je presentatie van je orgel, wat een geweldige ruimte zeg. En dat je je Johannes gebruikt voor subwoofer. Ik heb ook SPDIF op mn Komplete audio 6 en een Johannus en een sony versterker, converter digitaal analoog en kabeltje, maar hoe nu verder aansluiten , ook via Reaper neem ik aan ?

groet
Albert
Met vriendelijke groet,
Albert
Avatar gebruiker

Berichten: 1521

Geregistreerd: 22 feb 2011 21:29

Woonplaats: Den Haag

Bericht 10 aug 2017 18:38

Re: Windows 10 Anniversary Update

Hoi Albert

Ik heb die Johannus nu niet meer.
Het komt erop neer dat je via de extra uitgang een duplicaat front signaal doorgeeft met een low pass filter. Ik had toen een RME kaart en kon in de mixer software een LP filter instellen dus dat was eenvoudig.
In jou geval kan je dus alleen de spdiff gebruiken. Daar zou je dan een DA converter op moeten zetten en dan waarschijnlijk in Reaper een LP filter in het subwoofer kanaal plaatsen. De Johannus heeft zelf een versterker dus die kan je dan gebruiken.

Groet Jan

Berichten: 120

Geregistreerd: 21 okt 2015 12:45

Woonplaats: Almere

Bericht 25 okt 2017 16:48

Re: Windows 10 Anniversary Update

Loosman schreef:Hoi Albert

Ik heb die Johannus nu niet meer.
Het komt erop neer dat je via de extra uitgang een duplicaat front signaal doorgeeft met een low pass filter. Ik had toen een RME kaart en kon in de mixer software een LP filter instellen dus dat was eenvoudig.
In jou geval kan je dus alleen de spdiff gebruiken. Daar zou je dan een DA converter op moeten zetten en dan waarschijnlijk in Reaper een LP filter in het subwoofer kanaal plaatsen. De Johannus heeft zelf een versterker dus die kan je dan gebruiken.

Groet Jan


Hoi Jan,

Het is me eindelijk gelukt met de converter om ook de boxen van de Johannus te benutten met hulp van Ik en een nieuwe converter. Ik denk dat ik inderdaad zo'n LP filter nodig heb. Hoe krijg ik en installeer ik dat in reaper?

BVD
groet
Albert
Met vriendelijke groet,
Albert
Vorige

Keer terug naar Computers voor Hauptwerk

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF. phpBB.nl Vertaling

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com