Home News Forum Kijk/Luister Sample Sets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

Zelf samplesets maken

Toon actieve onderwerpen


Berichten: 3

Geregistreerd: 08 jul 2020 16:24

Bericht 06 jan 2021 22:29

Zelf samplesets maken

Wat mij erg opvalt is dat er (haast) geen publieke informatie te vinden is over hoe de Hauptwerk-samplesets in elkaar zitten. De geluidsbestanden zijn verpakt in een vreemd, niet zomaar te produceren, en te openen, formaat, en ook over het .Organ_Hauptwerk_hbx formaat kan ik geen informatie over vinden, en als ik deze open lijkt het een versleuteld bestand te zijn.

Waarom wordt hier toch zo geheimzinnig over gedaan? Ik begrijp goed dat men het kopieeren van samplesets wil tegengaan, maar dat kan toch ook op een andere manier lijkt me? Het stimuleren van het maken van samplesets lijkt mij juist bevorderlijk voor de verkoop van Hauptwerk (?) en de huidige professionele aanbieders zullen zich voorlopig nog kunnen onderscheiden in de kwaliteit van hun samples lijkt me.

Ik zou er zelf graag eens wat mee doen maar ik kan dus geen informatie vinden hierover. Ook fabrikanten van samplesets zijn niet bereidwillig uit te leggen hoe ik een sampleset kan maken, tot nu toe zelfs niet bereid om mij door te verwijzen naar een plaats waar ik die informatie wel zou kunnen krijgen. Ook de fabrikant van Hauptwerk reageert niet op mijn mailberichten met vragen hierover... :cry:

Is er hier iemand die mij op weg zou kunnen helpen, hetzij door verwijzingen, hetzij door zelf uitleg te kunnen geven? Ik heb best wat ervaring met computers en programmeren, alleen ik heb geen idee hoe de bestanden zijn opgebouwd en hoe ik zelf dit bestandsformaat kan maken.

Met vriendelijke groet.

Berichten: 63

Geregistreerd: 06 maart 2013 20:24

Woonplaats: Veenendaal

Bericht 07 jan 2021 09:18

Re: Zelf samplesets maken

Mogge,

Ik denk dat ik wel snap waarom men niet zo happig is om deze info te delen. Het opname- en met name het editing proces kost bergen met tijd, dus voordat de bestandjes die wij in een sampleset zien zitten zover zijn dat ze bruikbaar zijn, heeft de sampleset maker 'licentiekosten, kerkhuur, apparatuur(huur) en bergen tijd' besteed. Deze informatie gaat ie niet weggeven ben ik bang...
.hbx zijn inderdaad versleutelde bestanden, zie: https://file.org/extension/bhx

Gr. Marien

Berichten: 4657

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 07 jan 2021 11:47

Re: Zelf samplesets maken

Er is niets kant en klaar te vinden.

Je vraag is ongeveer als, je laat iemand een huis bouwen (ploeteren en zwoegen), en na afloop vraag je simpel weg de sleutel te delen, zodat jij in dat huis kan rondlopen ;) .

Er is voor niemand meer informatie beschikbaar dan dat MDA uitgeeft, dit is een soort confidence document.
Met deze soms taaie kost vaak ondoorgrondelijk moet iedereen die het voornemen heeft een set uit te brengen het doen.

Dit heeft menig producent grijze haren bezorgd en extreem veel tijd en inspanning.

Lijkt me logisch dat als ze eenmaal zonder hulp het "ei" hebben gevonden ze niet scheutig zijn om dit te delen, omdat er zoals eerder vermeld er altijd kosten (soms flink) gemaakt zijn.
If music is your passion, put your mind where your heart is and leave the rest to DSP.

Berichten: 3

Geregistreerd: 08 jul 2020 16:24

Bericht 07 jan 2021 16:06

Re: Zelf samplesets maken

Bedankt voor de reacties.
Ik begrijp heel erg goed dat een maker van een sampleset zijn gemaakte werk niet zomaar openbaar wil zetten, met het risico dat dit zomaar gekopieerd wordt! Dat is ook absoluut niet waar ik om vraag.
Het gaat mij er om dat ik het bijzonder vind dat het voor mij voor alsnog lijkt dat de manier waarop de samplesets in elkaar zitten niet openbaar bekend is, zelfs niet na veel vragen te verkrijgen is. Net als dat het bekend en openbaar is hoe ik met bijvoorbeeld C,C++,C#, Python enz. een Windows, MacOS of Linux programma kan maken, daarmee vraag ik niet of Microsoft mij even de broncode van Word wil uitleggen :) . Met versleuteling wordt al voorkomen dat ik iets zou kunnen overnemen van een bestaande set.

Het lijkt mij dat dit ook bevorderlijk zou zijn voor het gebruik van Hauptwerk omdat er meer aanbod komt. De kwaliteit zal niet altijd zo zijn als die van de grote, nu al bestaande, sets, maar dat komt dan weer terug in de prijs zodat Hauptwerk ook nog eens toegankelijker wordt, en de 'grote' makers kunnen zich dan blijven onderscheiden in kwaliteit en alleenrecht op bepaalde opnamelocaties.

Berichten: 63

Geregistreerd: 06 maart 2013 20:24

Woonplaats: Veenendaal

Bericht 07 jan 2021 16:19

Re: Zelf samplesets maken

Volgens mij is de opbouw van een sampleset niet direct rocket science, voornamelijk .wav bestandjes van alle opgenomen registers en toetsen... :lol:
Volgens mij zit de complexiteit van de samplesets voornamelijk in de ODF, een XML-bestand waarin de 'intelligentie' verwerkt is.

@anderen: zeg ik het zo goed?

Op dit forum en Google vind je meer info over editen van ODF. Een ODF maken kan volgens mij met MYCO...

Heb je hier iets aan?

Gr. Marien

Berichten: 5125

Geregistreerd: 12 feb 2011 01:09

Bericht 07 jan 2021 19:51

Re: Zelf samplesets maken

D, (je voornaam is al net zo encypted als een sample set :lol: :lol: )

Om al vast een deur in te trappen: een sample set maak je niet even op een namiddag, ook niet in een week. En dan maak je nog gebruik van bestaande en gedocumenteerde technieken en doe je niets aan research and development.
Heb je al gekeken in de bij HW meegeleverde documentatie? En zit een CODM gids bij en 6 voorbeeld orgels, van eenvoudig tot goed en compleet. Nee, het is geen surround, maar in de sample set documentatie komt dat woord ook niet voor. Daar is research voor nodig. Maar je kunt wel met dit document aan de slag om een sample set te maken.

Verder: ook al heb je "best wat ervaring met computers en programmeren" zoals je schrijft, daar red je het niet mee. Een ODF is belangrijk, maar nog belangrijker is de audio van een set. En bij het opnemen van een orgel en de bewerking van die opname achteraf om tot een set te komen, komt toch veel meer kijken dan dat je voor huis, tuin en keukengebruik een orgelconcert oid opneemt. Al zit een ODF nog zo krom in elkaar, dat hoor je niet als je een Hauptwerkorgel bespeelt.

Je voorbeeld van het opvragen van broncode bij M$ loopt een beetje mank.
Een mi goede vergelijking met de gevraagde HW documentatie is: je wilt zelf een editor voor Word maken en je vraagt de specificaties op van de .docx en .doc bestanden en de macro libraries bij Microsoft. Nu, die krijg je niet. Het is closed software. Zo werkt dat, en dat weet je denk ik ook wel. Daarom hebben de mensen, die OpenOffice gemaakt hebben, jaren terug maanden en maanden aan reverse enginering gedaan om het boven tafel te krijgen.

Als je een beetje serieus zoekt op internet, vind je hier en daar wel wat over maken van sample sets, en ook over het audiogebeuren. Om teleurstelling te voorkomen: de ODF wordt niet uitgelegd. Wel CODM gerelateerde zaken.
Je moet er wat energie in steken.


@Marien, je hebt het goed gezegd. Alleen met ODF in je laatste zin bedoel je CODM. Maar het eerste is wel het resultaat van het tweede.

Berichten: 241

Geregistreerd: 12 feb 2011 15:29

Woonplaats: Labranza - Temuco - Chili

Bericht 07 jan 2021 22:27

Re: Zelf samplesets maken

Jammer dat altijd het wiel weer opnieuw moet worden uitgevonden.

Willem.
Avatar gebruiker

Berichten: 471

Geregistreerd: 09 sep 2013 23:32

Woonplaats: Hardinxveld-Giessendam

Bericht 07 jan 2021 22:39

Re: Zelf samplesets maken

Willem Orlando schreef:Jammer dat altijd het wiel weer opnieuw moet worden uitgevonden.

Willem.


Dat is de keerzijde van onze vrijemarkteconomie, Willem. Hoewel ik het verder het minste slechte systeem vind. ;)

Maar D, er zijn nu al zoveel sets uitgebracht, van ongeveer alle soort orgels zijn er inmiddels wel een aantal vertegenwoordigd. En anders kun je vast een sample-producer tippen over dat specifieke orgel dat je graag opgenomen ziet, toch?
Als je je echter in de techniek wil verdiepen, heel veel sterkte en wijsheid toegewenst. :)
Met vriendelijke groet,
Harm

Berichten: 4657

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 07 jan 2021 22:53

Re: Zelf samplesets maken

Willem Orlando schreef:Jammer dat altijd het wiel weer opnieuw moet worden uitgevonden.

Willem.


Dat weet ik niet Willem, ga er maar van uit dat de huidige setmakers bogen op een lange weg van onderzoek en ervaring,
Ook voor hun is het vallen en opstaan geweest, diegene die het "Wiel" hebben uitgevonden brengen redelijk hoogwaardige sets op de markt.
Uiteraard met een prijs.

Zitten we naast deze hoogwaardige sets , nu echt te wachten op orgels die opgenomen worden door "amateurs"?
die het wiel niet hebben uitgevonden.

Stel dat het toegankelijk zou zijn, en iedereen zijn eigen orgel zou opnemen met halfwas semi-prof opname materiaal.
Dan krijg je door zulk soort uitwassen een kwalitatief lager niveau wat m.i. eerder een smet op HW werpt, dan dat het iets toevoegt aan het intussen rijke bibliotheek bestand van samplesets.

Ik denk dat naast kwalitatief goed opname materiaal, er ook een dosis vakmanschap bij komt kijken om een set op de markt te brengen.
Een specialist in een ziekenhuis kan ook wel uitleggen hoe je iemand moet opereren, maar of het resultaat het zelfde is ………………………...als diegene gaat opereren nadat hij informatie van de specialist gekregen heeft :lol:


uiteraard bedoel ik dit niet negatief richting D.
Maar zoals Evert-Jan al schreef, dit doe je niet in een namiddag, en ook niet in heel veel namiddagen
If music is your passion, put your mind where your heart is and leave the rest to DSP.

Berichten: 149

Geregistreerd: 07 okt 2012 16:57

Bericht 07 jan 2021 23:04

Re: Zelf samplesets maken

DHout schreef:Wat mij erg opvalt is dat er (haast) geen publieke informatie te vinden is over hoe de Hauptwerk-samplesets in elkaar zitten. De geluidsbestanden zijn verpakt in een vreemd, niet zomaar te produceren, en te openen, formaat, en ook over het .Organ_Hauptwerk_hbx formaat kan ik geen informatie over vinden, en als ik deze open lijkt het een versleuteld bestand te zijn.

Waarom wordt hier toch zo geheimzinnig over gedaan? Ik begrijp goed dat men het kopieeren van samplesets wil tegengaan, maar dat kan toch ook op een andere manier lijkt me? Het stimuleren van het maken van samplesets lijkt mij juist bevorderlijk voor de verkoop van Hauptwerk (?) en de huidige professionele aanbieders zullen zich voorlopig nog kunnen onderscheiden in de kwaliteit van hun samples lijkt me.

Ik zou er zelf graag eens wat mee doen maar ik kan dus geen informatie vinden hierover. Ook fabrikanten van samplesets zijn niet bereidwillig uit te leggen hoe ik een sampleset kan maken, tot nu toe zelfs niet bereid om mij door te verwijzen naar een plaats waar ik die informatie wel zou kunnen krijgen. Ook de fabrikant van Hauptwerk reageert niet op mijn mailberichten met vragen hierover... :cry:

Is er hier iemand die mij op weg zou kunnen helpen, hetzij door verwijzingen, hetzij door zelf uitleg te kunnen geven? Ik heb best wat ervaring met computers en programmeren, alleen ik heb geen idee hoe de bestanden zijn opgebouwd en hoe ik zelf dit bestandsformaat kan maken.

Met vriendelijke groet.



Hoi D,
Heb hier wat aan?
http://organ.monespace.net/organworks/s ... eator.html

Groet, peter

Berichten: 5125

Geregistreerd: 12 feb 2011 01:09

Bericht 07 jan 2021 23:31

Re: Zelf samplesets maken

Peter,

dat bedoel ik nu. Na serieus zoeken op internet kom je o.a op deze site uit. Deze had ik ook in gedachten.

Berichten: 3

Geregistreerd: 08 jul 2020 16:24

Bericht 08 jan 2021 00:49

Re: Zelf samplesets maken

Allen bedankt voor de inbreng!

@Evert-Jan, als je het zo uitlegt loopt de vergelijking inderdaad misschien wat mank :? , dan wordt de geheimzinnige houding hierover ook wat duidelijker voor me.

Ik begrijp dat dit niet in een middag(en) gedaan is, maar dat het een tijdrovende klus is. Ik vind het leuk om dingen uit te zoeken en wil graag weten het werkt en hoe ik het zelf kan maken. Het is ook zeker niet mijn bedoeling om eigen samplesets op de markt te brengen (dus @Jan Wim, wees gerust ;) ) want zoals @Evert-Jan zegt komt daar meer bij kijken dan de software alleen, en zoals @Harm zegt zijn er genoeg hele mooie en hoogwaardige samplesets te vinden, waar ik met veel plezier ook goed gebruik van mag maken :D.

Ik dacht al aardig het internet afgestruind te zijn opzoek naar informatie, maar blijkbaar niet de juiste zoektermen gebruikt, de site die @peterdb72 aanraad had ik nog niet gezien, bedankt daarvoor!

Berichten: 241

Geregistreerd: 12 feb 2011 15:29

Woonplaats: Labranza - Temuco - Chili

Bericht 08 jan 2021 16:53

Zelf samplesets maken

Jan Wim screef:
Zitten we naast deze hoogwaardige sets , nu echt te wachten op orgels die opgenomen worden door "amateurs"?
die het wiel niet hebben uitgevonden.

Ben het wel eens met u, daar zit inderdaad niemand op te wachten.

Harm schreef:
Dat is de keerzijde van onze vrijemarkteconomie.


Het zou toch mooi zijn als er meer uitleg of handleiding was te verkrijgen over je een hoe je een ODF moet maken cq. samenstellen.

Willem.
Avatar gebruiker

Berichten: 125

Geregistreerd: 21 dec 2011 11:58

Woonplaats: Houten

Bericht 09 jan 2021 08:23

Re: Zelf samplesets maken

Het grote probleem is hierin Brett Milan. Hij is bang dat als het ODF formaat "te" duidelijk wordt, er andere softwareleveranciers op de markt komen die dit ODF formaat ook kunnen lezen en een concurrent worden. Dus aan de ene kant wil/moet hij het beschermen, maar aan de andere kant is het wel nodig om deze informatie te delen, anders kunnen sampleset-leveranciers geen samplesets uitbrengen. Helaas levert Milan geen tooling om het maken van samplesets te vereenvoudigen. In het begin voorzag Milan de sampleset-leveranciers nog van tooling om de ODF om te zetten naar een SQL achtige (denk aan SQLLite) database, waarbij je dan de tabellen kunt vullen in de database en weer een andere mogelijkheid om van de database terug te gaan naar een ODF. En daarnaast is het HBX formaat een encryptie op de ODF om het nog even wat moeilijker te maken en het vele werk wat de sampleset-leverancier er in heeft gestopt te "beschermen".

Wel is er het CODM formaat, dit is een eenvoudigere formaat waarin je niet alles kunt doen wat je in het ODF formaat wel kunt doen, maar kan gebruikt worden wel voor het maken van een eigen eenvoudigere sampleset. Dit CODM formaat wordt wel door Milan in een document beschreven.

Heel jammer dat dit niet voor het ODF formaat ook zo duidelijk is beschreven, ik ben bang dat hier op korte termijn geen verandering in zal komen.

Berichten: 4657

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 09 jan 2021 11:42

Re: Zelf samplesets maken

gkruizenga schreef:Het grote probleem is hierin Brett Milan. Hij is bang dat als het ODF formaat "te" duidelijk wordt, er andere softwareleveranciers op de markt komen die dit ODF formaat ook kunnen lezen en een concurrent worden. Dus aan de ene kant wil/moet hij het beschermen, maar aan de andere kant is het wel nodig om deze informatie te delen, anders kunnen sampleset-leveranciers geen samplesets uitbrengen. Helaas levert Milan geen tooling om het maken van samplesets te vereenvoudigen. In het begin voorzag Milan de sampleset-leveranciers nog van tooling om de ODF om te zetten naar een SQL achtige (denk aan SQLLite) database, waarbij je dan de tabellen kunt vullen in de database en weer een andere mogelijkheid om van de database terug te gaan naar een ODF. En daarnaast is het HBX formaat een encryptie op de ODF om het nog even wat moeilijker te maken en het vele werk wat de sampleset-leverancier er in heeft gestopt te "beschermen".

Wel is er het CODM formaat, dit is een eenvoudigere formaat waarin je niet alles kunt doen wat je in het ODF formaat wel kunt doen, maar kan gebruikt worden wel voor het maken van een eigen eenvoudigere sampleset. Dit CODM formaat wordt wel door Milan in een document beschreven.

Heel jammer dat dit niet voor het ODF formaat ook zo duidelijk is beschreven, ik ben bang dat hier op korte termijn geen verandering in zal komen.


Inderdaad Gerald het is jammer dat de tooling niet meer beschikbaar is voor everyone , ik wilde de Balgen en het gedrag ook opnieuw bouwen van Midwolda, wat wel lukte met jouw hulp was de Flowrate opnieuw indelen, en herschrijven in de ODF.
Maar daarbij ben ik gebonden aan de door SP ingevoerd universeel balgen systeem, juist dat universeel balgen systeem wil ik juist verwijderen en voor Midwolda een geheel realistischer wind systeem bouwen.
In de bestaande ODF gaat dat niet, dus feitelijk moet ik dan opnieuw terug naar de "tekentafel" en juist die tooling is niet meer voorhanden. jammer genoeg
If music is your passion, put your mind where your heart is and leave the rest to DSP.

Berichten: 149

Geregistreerd: 07 okt 2012 16:57

Bericht 09 jan 2021 17:13

Re: Zelf samplesets maken

en dit?

http://organ.monespace.net/organworks/s ... aecho.html


Dit is een odf editor op basis van xml

peter

Berichten: 71

Geregistreerd: 07 maart 2018 17:33

Bericht 11 jan 2021 16:08

Re: Zelf samplesets maken

DHout schreef:Allen bedankt voor de inbreng!

@Evert-Jan, als je het zo uitlegt loopt de vergelijking inderdaad misschien wat mank :? , dan wordt de geheimzinnige houding hierover ook wat duidelijker voor me.

Ik begrijp dat dit niet in een middag(en) gedaan is, maar dat het een tijdrovende klus is. Ik vind het leuk om dingen uit te zoeken en wil graag weten het werkt en hoe ik het zelf kan maken. Het is ook zeker niet mijn bedoeling om eigen samplesets op de markt te brengen (dus @Jan Wim, wees gerust ;) ) want zoals @Evert-Jan zegt komt daar meer bij kijken dan de software alleen, en zoals @Harm zegt zijn er genoeg hele mooie en hoogwaardige samplesets te vinden, waar ik met veel plezier ook goed gebruik van mag maken :D.

Ik dacht al aardig het internet afgestruind te zijn opzoek naar informatie, maar blijkbaar niet de juiste zoektermen gebruikt, de site die @peterdb72 aanraad had ik nog niet gezien, bedankt daarvoor!



@Dhout

Beste D,

Hauptwerk is een commercieel product waar niet alleen de leverancier van het programma maar ook een aantal samplesetproducenten geld aan willen verdienen.
Vandaar de beperkingen met betrekking tot de toegankelijkheid en de afschermingsmaatregelen.

Gelukkig is er voor wie zelf samplesets wil maken een alternatief dat juist als uitgangspunt heeft dat het voor iedereen vrij toegankelijk is (open source) te weten: Grandorgue (https://sourceforge.net/projects/ourorgan/).

Je kunt GrandOrgue (dat gratis is) en Hauptwerk naast elkaar installeren op dezelfde computer/hetzelfde orgel en probleemloos naast elkaar gebruiken.

Laat je niet ontmoedigen door degenen die opmerkten dat ze niet op een nieuwe sampleset van een amateur zitten te wachten. Velen van de forumleden op dit forum zijn hier zelf actief als amateur:amateur-organist, amateur-geluidstechnicus, -geluidboxenbouwer en zelfs amateur “Odf bewerker”.
Zelf heb ik als amateur een sampleset gemaakt van een kabinetorgel. Leuk om te doen en leuk om gedaan te hebben. Inmiddels al door meer dan 300 orgelliefhebbers gedownload. Verschillende leuke reacties ontvangen.

Ik ben het er mee eens dat het maken van een goede sampleset een flinke klus is, die ook nog eens de nodige kennis vraagt. Dat wil echter niet zeggen dat een amateur dat niet goed zou kunnen doen.
Veel nuttige informatie over het maken van samplesets heb ik gevonden op de website van Lars Palo: https://familjenpalo.se/vpo/sampleset-creation/.


Het belangrijkst voor de kwaliteit van een sampleset is mijns inziens niet de Odf maar is de kwaliteit van de opname van de samples en de zorgvuldigheid van de bewerking daarvan. Daarvoor is weer van belang te weten waar je de microfoons het beste opstelt. Een reden om goed uit te testen voordat je met sampelen begint.
Een heel illustratieve visualisatie van de effecten bij verschillende microfoonopstellingen vind je via deze link: http://www.sengpielaudio.com/Visualization-ORTF-E.htm.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt,

Succes,

Bas

Berichten: 71

Geregistreerd: 07 maart 2018 17:33

Bericht 11 jan 2021 16:36

Re: Zelf samplesets maken

peterdb72 schreef:en dit?

http://organ.monespace.net/organworks/s ... aecho.html


Dit is een odf editor op basis van xml

peter


Als ik deze site open krijg ik via mijn Virusscanner (Norton 360) de boodschap: " Threat Report
This is a known dangerous web page. It is highly recommended that you do NOT visit this page."

Iemand recente ervaring met deze website.

Ik heb AECHO wel eens gebruikt om een Odf aan te passen. Makkelijker vond ik het echter om de betreffende sampleset te laden in Hauptwerk (versie 4) via het Design Options menu (Load with design options). Vervolgens in de map "Organ Definitions" uit de Hauptwerkfolder de "uitgepakte" Organ Definition File geopend en bewerkt met Notepad++. Of dat met HW5 en HW6 ook nog zo gaat weet ik niet. Het zal ook niet werken bij samplesets met encryptie.

Berichten: 5125

Geregistreerd: 12 feb 2011 01:09

Bericht 11 jan 2021 19:36

Re: Zelf samplesets maken

Zo als zo vaak een valse melding van Norton. Je kunt als persoon daar gewoon een site aanmelden als zijnde kwaadwillend en dan komt hij op de lijst van Norton te staan, en volgens mij zonder dat zij dit checken.
Dit is het resultaat van de concurrenten: https://www.virustotal.com/gui/url/3004 ... /detection
Merk op, dat Norton in dit lijstje niet voorkomt

Bij https://organ.monespace.net/ komt er wel een certificaat error in beeld. Het certificaat staat op naam van de hoster.

De manier van uitpakken van een ODF werkt in HW5/6 hetzelfde. AECHO werkt gemakkelijk om de vertaalslag te krijgen tussen ingepakte en uitgepakte ODF regels. Om 1 aanpassing te doen is dat werkbaar, maar ga je serieus aan de gang, dan is de Notepad++ editor sneller en beter. Maar je moet wel weten wat je doet.
Het AECHO programma is niet helemaal foutvrij.

Berichten: 5125

Geregistreerd: 12 feb 2011 01:09

Bericht 12 jan 2021 13:10

Re: Zelf samplesets maken

BasKb schreef:Gelukkig is er voor wie zelf samplesets wil maken een alternatief dat juist als uitgangspunt heeft dat het voor iedereen vrij toegankelijk is (open source) te weten: Grandorgue (https://sourceforge.net/projects/ourorgan/).

Je kunt GrandOrgue (dat gratis is) en Hauptwerk naast elkaar installeren op dezelfde computer/hetzelfde orgel en probleemloos naast elkaar gebruiken.

Bas

kun je ook een link publiceren waar de ODF documentatie van GO op internet staat?
In het verre verleden was er een compleet document, gemaakt door Jean Paul. Dat was nog op versie 1 van HW gestoeld en ook geldend voor GO.

Berichten: 71

Geregistreerd: 07 maart 2018 17:33

Bericht 13 jan 2021 12:49

Re: Zelf samplesets maken

Evert-Jan schreef:kun je ook een link publiceren waar de ODF documentatie van GO op internet staat?
In het verre verleden was er een compleet document, gemaakt door Jean Paul. Dat was nog op versie 1 van HW gestoeld en ook geldend voor GO.


Ja Evert-Jan,

De meest recente informatie wordt meegeleverd met het programma en kan je vinden in de helpfunctie via het menu van Grandorgue onder de tab “Help“.
Via deze link kan je een pdf-file van deze help downloaden:
https://sourceforge.net/projects/ourorg ... f/download.

Ook Interessant voor wie zelf een Odf wil maken is een document dat John Prentice (een IT expert) heeft opgesteld over de architectuur van GO. Hij noemt het een handleiding voor wie zelf Odfs wil maken en/of veranderen:
https://sourceforge.net/p/ourorgan/wiki ... 0an%20ODF/.



Dan is er de “Help”discussie op het GO-forum: https://sourceforge.net/p/ourorgan/discussion/962125/

Dit is wel allemaal in het Engels. Tijd voor een Nederlandstalig handboek?

Groet,
Bas

Berichten: 5125

Geregistreerd: 12 feb 2011 01:09

Bericht 13 jan 2021 13:48

Re: Zelf samplesets maken

Bas

bedankt. Ik had wel in die Wiki gekeken maar er dus overheen gekeken. Ik ga ze eens doornemen.
Engels is voor mij geen probleem. Wat een Nederlandstalig handboek betreft: iets voor jou om dat te maken? Jij bent, gezien de activiteiten op de fora elders, ingeburgerd in de GO wereld. Ik niet. Ik heb ook geen GO geïnstalleerd (en dus ook niet de beschikking over die helpfunctie).

Keer terug naar Hauptwerk samplesets

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 18 gasten




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF. phpBB.nl Vertaling

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com